EPC Gemene delen

EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft aan hoe energiezuinig het appartementsgebouw en de collectieve installaties zijn. Er staan ook aanbevelingen in om de energieprestatie te verbeteren.


Voor wie?

Vanaf 2022 zal een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen (GD) van een appartementsgebouw. Deze verplichting staat los van de verkoop of verhuur.


De Vlaamse overheid voorziet een gefaseerde invoering in functie van de grootte van het appartementsgebouw. Het aantal gebouweenheden is hiervoor bepalend.

  • 1/01/2022           > 15 of meer gebouweenheden
  • 1/01/2023           5 t/m 14 gebouweenheden
  • 1/01/2024           2 wooneenheden t/m 4 gebouweenheden


Gebouweenheden kunnen zowel appartementen zijn als kleine niet-residentiële eenheden zoals winkels, horeca, kantoren, kinderopvangverblijven, apotheken, kappers …


Een EPC gemeenschappelijke delen blijft 10 jaar geldig. Wanneer er werken worden uitgevoerd moet het EPC geüpdatet worden.

Hoe?

De gebouwbeheerder (syndicus) verzamelt alle info over de isolatie, buitenschrijnwerken, collectieve installatie … en bezorgt die bewijsstukken aan de energiedeskundige.


In overleg met de gebouwbeheerder organiseer ik vervolgens een plaatsbezoek aan de gemeenschappelijke delen (o.m. het stooklokaal, collectieve installaties, het dak …) alsook minstens één type appartement in het gebouw.


De energiedeskundige verzamelt zo gegevens over de

  • energiezuinigheid van het gebouw (bijv. dak, buitenmuren, vloer, vensters, deuren, verlichting, tussenvloeren, binnenmuren)
  • collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water in het stooklokaal
  • installaties voor zonne-energie.


Na opmaak van het energiecertificaat op kantoor bezorg ik het aan de gebouwbeheerder of VME en overlopen we samen de aanbevelingen op het EPC indien gewenst.